Kto z nas nie lubi pączków? Ciekawą alternatywą dla polskiej wersji czy popularnych u nas amerykańskich donutów będą pączki rodem z Afryki. Co więcej – tradycyjnie jada się je na śniadanie. Poznajcie mandazi
Puszyste, gorące, z nutą kokosu, cynamonu czy kardamonu i chrupiącą skórką. Podane wraz ze słodką herbatą czy musem z mango mandazi to śniadaniowa alternatywa wielu krajów wschodniej Afryki, m.in. Kenii i Tanzanii. Można je też podawać z miodem lub dżemem czy owocami. Co kto lubi.
Trójkątne pączki pochodzą z wybrzeża Suahili i tradycyjnie powinny być mniej słodkie niż te amerykańskie. Ich wygląd nieco przypomina indyjskie pierożki samosa. Można przygotować je wieczorem, by były gotowe do podgrzania na śniadanie lub wcześnie rano, choć oczywiście najlepiej smakują tuż po usmażeniu. Są też serwowane jako przekąska czy deser – aby dodać im słodyczy, posypuje się je wtedy cukrem lub cynamonem. Popularnością cieszą się również mandazi z dodatkiem mleka kokosowego – wtedy nazywa się je mahamri lub mamri. Zachęcamy Was do spróbowania wielu wersji tych trójkątnych słodkości.
Chrupiące pączki
Jak przygotować te cudeńka? Oto przepis na wersję z mlekiem kokosowym.
Składniki:
- ¼ szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- ćwierć łyżeczki zmielonego kardamonu
- ćwierć łyżeczki soli
- olej
- cukier puder z cynamonem (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Drożdże, cukier i wodę wymieszaj i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. W misce wymieszaj przesianą mąkę ryżową, mąkę pszenną, wiórki kokosowe i kardamon. Zaczyn oraz mleko kokosowe wlej do suchych składników i wymieszaj całość. Wyrabiaj ciasto przez 5-10 minut.
Podobają Ci się nasze treści? Wesprzyj nas finansowo!
Wyrobione ciasto drożdżowe odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. Potem nakłuj je i raz jeszcze wyrób. Rozwałkuj na placek grubości 2 cm, potnij na paski, a te następnie na trójkąty. Smaż na głębokim tłuszczu z obu stron do zrumienienia. Gotowe mamri odsącz na papierowym ręczniku. Posyp cukrem pudrem z cynamonem do smaku.
*
Tekst powstał w ramach niedzielnego cyklu „Śniadanie z Salam Lab”. Co tydzień w niedzielę rano zapraszamy Was na ucztę, podczas której przybliżymy Wam kuchenne inspiracje z całego świata. Zachęcamy do oznaczania nas w mediach społecznościowych, dodając hasztag #ŚniadanieZSalamLab i do chwalenia się ciekawymi potrawami, których próbujecie!