Czy wiesz, że Indie są drugim największym producentem herbaty na świecie i jej największym konsumentem? Choć uprawę herbaty na subkontynencie indyjskim zapoczątkowali brytyjscy kolonizatorzy, dziś herbaciane napary są nierozerwalną częścią indyjskiej kultury
Herbatę pija się rano, w południe, po południu i wieczorem. Bez okazji, a także podczas ważnych celebracji czy spotkań. Można ją kupić na każdym kroku w indyjskich miastach i wioskach, a jej plantację rozciągają się od północy aż po południe kraju.
To właśnie z Indii pochodzą dwie odmiany herbaty – dardźiling (darjeeling) i assam – które znajdziemy na półkach praktycznie każdego sklepu z herbatami, a nawet przypadkowego supermarketu. W wielu zachodnich kawiarniach można wypić też rozgrzewający napój ćaj masala, hit każdej szanującej się jesieniary, czyli herbatę z dodatkiem mleka, aromatycznych przypraw i cukru. Mało kto wie jednak, że Indusi i Induski pijają ćaj zawsze i wszędzie i jest to wręcz ich narodowy przysmak. Choć ONZ ustanowiła 21 maja Międzynarodowym Dniem Herbaty, w Indiach każdy dzień jest dniem herbaty, a herbaciany napar to część indyjskiego dziedzictwa. Według ajuwerdy, tradycyjnej medycyny z Indii, herbata jest nawet lekarstwem.
Podobają Ci się nasze treści? Wesprzyj nas finansowo!
Ile ludzi, tyle przepisów
Istnieje około 20 tysięcy dodatków i przypraw, które można dodać do mieszanek herbat. W związku z tym każda indyjska rodzina przygotowuje ćaj na własny sposób. Niektórzy preferują słabszą wersję, inni wolą mocny napar. Część osób dodaje imbir, kardamon, czarny pieprz lub goździki, część – płatki róży lub lukrecję.
Podstawowy przepis jest jednak niezmienny: zagotuj półtorej szklanki wody, a następnie zmniejsz płomień. Dodaj szczyptę imbiru, łyżeczkę trawy cytrynowej, szczyptę cynamonu i dwie łyżeczki cukru. W tym momencie można dodać też własną wariację na temat przypraw i dodatków. Gdy całość chwilę się pogotuje, to czas na wsypanie dwóch łyżeczek liści czarnej herbaty. Zawartość garnuszka nabierze ciemnych barw. Wówczas powoli dolej szklankę mleka. Gotuj jeszcze przez chwilę, a następnie, by odpowiednio napowietrzyć ćaj, nabierz trochę napoju chochlą, a następnie wlej z powrotem. Możesz powtórzyć czynność parę razy. I gotowe!
Zapraszamy na Dni Kultury Indyjskiej
Indyjskiej herbaty i smaków prosto z Indii będziesz mogła/mógł spróbować też w Społecznej Przestrzeni Aktywnej przy ul. Dytmara 3 w Krakowie podczas Dnia Kultury Indyjskiej. Zespół SPA przygotował z tej okazji wiele ciekawych atrakcji i zaprosił wyjątkowych gości i gościnie. Jeśli chcesz lepiej poznać kulturę Indii, wpadnij do SPA już w najbliższą sobotę 17 czerwca w godz. 14:00-17:30.
Tego dnia nie może zabraknąć Cię w SPA! Wstęp wolny. Przed wydarzeniem zarejestruj się tutaj.