Co jedli kozacy?


Warunkiem wstąpienia do bractwa kozackiego był stan wolny mężczyzny. Kozacy musieli w związku z tym sami umieć gotować – z tego co jest, nie mając do tego specjalnych umiejętności i dokładnego przepisu

Jednym z takich dań był kulisz: popularna potrawa wśród kozaków, którzy często przebywali w terenie i nie mieli możliwości gotowania skomplikowanych potraw. Kulisz gotowano na ogniu przy użyciu miedzianej patelni, która łatwo zatrzymuje ciepło. Historia kozackiego kuliszu rozpoczęła się ponad 500 lat temu.

Podstawą potrawy jest proso – zboże najbogatsze w białka roślinne i węglowodany, zawierające wiele witamin, wzmacniające układ odpornościowy i zapewniające długowieczność. Jedna porcja kuliszu powinna w pełni nasycić wojownika.

Kulisz symbolem do dziś

Ciekawostką jest to, że kulisz jest uważany za symbol harmonii i jedności narodu ukraińskiego. Było to główne danie na posiedzeniach zgromadzeń ludowych. Kulisz stał się symbolem zjednoczenia, ponieważ był wytwarzany z produktów dostępnych dla wszystkich i ze składników, które można było znaleźć w każdym zakątku Ukrainy.

Podobają Ci się nasze treści? Wesprzyj nas finansowo!

O tej potrawie nie zapomniano nawet dziś. W niektórych miastach, podczas zawodów sportowych zwanych „Dżura” jedną z kompetencji jest ugotowanie przez drużynę prawdziwego kulisza. Nazwa ta pochodzi od nazywania w taki sposób ucznia kozackiego oficera. Dżurasami byli zazwyczaj młodzi chłopcy. Wraz z Kozakami „dżurasy” wyruszali na kampanie i brali udział w bitwach.

Tradycyjnie kulisz spożywa się w gronie rodziny, z jednej dużej miski, drewnianymi łyżkami, aby uniknąć poparzenia.

*

Tekst powstał w ramach niedzielnego cyklu „Śniadanie z Salam Lab”. Co tydzień w niedzielę rano zapraszamy Was na ucztę, podczas której przybliżymy Wam kuchenne inspiracje z całego świata. Zachęcamy do oznaczania nas w mediach społecznościowych, dodając hasztag #ŚniadanieZSalamLab i do chwalenia się ciekawymi potrawami, których próbujecie!

Valeriia Buchak – Polko-Ukrainka, członkini redakcji Salam Lab, współprowadzi media SPA – Społecznej Przestrzeni Aktywnej.



Najnowsze publikacje