Deser pary młodej. Oto słodki katmer

fot. katmer

deser katmer, ciasto filo posypane pistacjami, obok srebrna filiżanka, wszystko stoi na stole

Katmer to wypiek, który przedstawia więcej niż tylko smak Turcji. Wzbogaca on stoły od Azji Środkowej po Bałkany

Spożywany na słono lub słodko katmer ma wiele odmian. Chociaż je się go o różnych porach dnia, katmer, który jest preferowany głównie na śniadanie, cieszy się popularnością nie tylko w Turcji, ale także w Azji Środkowej. Według niektórych źródeł, historia katmeru może sięgać XI wieku. Jednak najwcześniejsza pisemna wzmianka o nim pochodzi z końca XIV wieku i czasów panowania osmańskiego.

Wariacje na temat katmeru

Znany jako katlama lub kattama w Azji Środkowej, katmer wykonuje się, rozprowadzając masło między rozwałkowanymi warstwami ciasta filo. Tak przygotowane ciasto piecze się w piekarniku.

W środkowej Turcji katmer w miastach takich jak Afyon, Uşak i Kütahya robi się z makiem, a w regionie Morza Egejskiego najczęściej przyrządza się go ze słonego ciasta. Potrawa jest również popularna jako deser w południowo-wschodniej Turcji, w miastach takich jak Antep, Hatay, Kilis i Urfa. Dziś dokładna historia i  geografia katmeru nadal nie jest znana i czeka na odkrycie.

W tym tekście skupię się na katmerze z Gaziantep, który jest prawdopodobnie najtrudniejszy do wykonania. Miasto to słynie przede wszystkim z baklawy i przepysznych  pistacji, ale i katmer jest tu wyjątkowy. Wszystko ze względu na sposób przygotowania i wspaniały, unikatowy smak. 

Podobają Ci się nasze treści? Wesprzyj nas finansowo>>>

Katmer jest tutaj nieodzownym elementem stołów śniadaniowych. Kuchnia Gaziantep to przysłowiowy tygiel przypraw, składników, aromatów i smaków. Ta gastronomiczna stolica Turcji ma tak bogatą i zróżnicowaną kulturę kulinarną, że została wpisana na Listę Kreatywnych Miast Gastronomii UNESCO. Chociaż w różnych zakątkach Turcji istnieje wiele rozmaitych pysznych katmerów, kiedy ktoś raz spróbuje katmeru z Gaziantep, zapomni o innych wersjach. Specjalne ciasto przygotowane z mąki pszennej dzieli się na mniejsze części, smaruje olejem i cienko rozwałkowuje – proces ten wymaga mistrzowskiej precyzji. 

Słodycz miłości

Mówi się, że katmer to niemal kulturowe zjawisko. Deser ten wysyła się do domów nowożeńców w Gaziantep w ślubny poranek przed ceremonią. Wraz z wysłanym katmerem para otrzymuje wiadomość: „Niech wasze nowe życie zacznie się od smaku (słodkiego deseru) waszych ust, niech trwa słodko”.

W ten sam sposób strona pana młodego wysyła katmer do rodziny panny młodej rano w dniu ślubu i przekazuje wiadomość: „niech smak naszych ust nigdy się nie zepsuje”. Ta tradycja, która trwa do dziś, nie ogranicza się tylko do nowożeńców.

Przepis na katmer

Poniżej znajdziecie przepis na katmer według tureckiej ekspertki kulinarnej Ozlem Warren.

Składniki:
  • 4 arkusze ciasta filo, rozmrożone (każdy arkusz około 30 cm x 27 cm)
  • 30 mg / 2 łyżki roztopionego niesolonego masła
  • 55 g śmietany kremówki, tureckiego sera kajmakowego lub mascarpone
  • 60 g / 4 łyżki drobno pokruszonych, niesolonych pistacji
  • 30 g / 2 łyżki cukru (brązowy cukier też się sprawdzi)
  • miód i świeże owoce do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie:

Wyjmij arkusze filo z lodówki na 30 minut przed użyciem, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Jeśli arkusze filo są zamrożone, najlepiej rozmrozić je w lodówce przez noc i wyjąć na godzinę przed użyciem, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Alternatywnie możesz wyjąć zamrożone arkusze filo 2 godziny przed użyciem. 

Umieść dwa arkusze filo jeden na drugim na suchej powierzchni (resztę arkuszy filo trzymaj pod wilgotnym ręcznikiem, aby nie wyschły).

Pozostaw margines około 4 cm (1,5 cala) wokół krawędzi i umieść małe krople śmietany kremówki, serka mascarpone lub tureckiego kajmaku wokół arkusza filo.

Równomiernie posyp krem drobno pokruszonymi pistacjami i cukrem.

Umieść pozostałe 2 arkusze filo na wierzchu. Posmaruj brzegi górnego arkusza filo 1 łyżką roztopionego masła. Zwilż dłonie i złóż każdą stronę ciasta (około 2 cm), aby utworzyć paczuszkę. Uszczelnij krawędzie mokrymi dłońmi i posmaruj je roztopionym masłem.

Posmaruj pozostałą 1 łyżką roztopionego masła dużą, nieprzywierającą patelnię rozgrzaną na średnim ogniu.

Umieść placek filo na patelni (zawiniętymi krawędziami do dołu) i smaż przez 2 minuty, do  nabrania złotego koloru.

Delikatnie obrócić naleśnik (pomocne są duże szpatułki) i smaż przez kolejne 1,5 minuty lub do uzyskania złotego koloru.

Podawaj katmer na ciepło, skropiony odrobiną miodu (jeśli chcesz) i pokruszonymi pistacjami. Miska świeżych owoców również pięknie uzupełni twój deser.

***

Tekst powstał w ramach sobotniego cyklu „Śniadanie z Salam Lab”. Co tydzień w sobotę rano zapraszamy Was na ucztę, podczas której przybliżymy Wam kuchenne inspiracje z całego świata. Zachęcamy do oznaczania nas w mediach społecznościowych, dodając hasztag#ŚniadanieZSalamLab i do chwalenia się ciekawymi potrawami, których próbujecie!

Huseyin Celik – dziennikarz z Turcji mieszkający w Warszawie. Student stosunków międzynarodowych. Działa na rzecz pokoju, dialogu i praw człowieka w kilku organizacjach, jest m.in. wolontariuszem działu medialnego Salam Lab. Huseyina możecie śledzić na FB na jego stronie „Co się dzieje w Turcji?” oraz prywatnym IG @hsynclk27.



Najnowsze publikacje