Pomidory, papryka, dobrej jakości oliwa i masło w towarzystwie jajek. Menemen to turecka odpowiedź na tradycyjną jajecznicę. To must-eat podczas podróży po Turcji, ale też dobry pomysł na śniadanie na własnym balkonie, gdy do urlopu jeszcze daleko
Nazwa menemen pochodzi od nazwy małej miejscowości w prowincji Izmir. Choć danie jest bajecznie proste w przygotowaniu, prowadzi też do wielu trudnych rozmów. A wszystko z powodu cebuli, która ma swoich zwolenników i przeciwników wśród miłośników menemen. Vedat Milor, turecki krytyk kulinarny, przeprowadził nawet ankietę na Twitterze, w której zagłosowało ponad 437 tys. osób. Menemen z cebulą wygrał z nieznaczną przewagą i wynikiem 51 proc. Istnieje też pogląd, że wersja bez cebuli nadaje się na śniadanie, a z cebulą – na późniejsze posiłki. Ile ludzi, tyle wersji tureckiej jajecznicy.
Jak ugotować menemen?
Teraz najważniejsze: jak przygotować menemen we własnym domu? Na porcję dla dwóch osób potrzebne będą: cztery jajka, trzy duże pomidory, mała papryka, cebula, łyżka masła, trzy łyżki oliwy, dowolny słony biały ser i przyprawy.
Podobają Ci się nasze treści? Wesprzyj nas finansowo!
Obrane i pokrojone pomidory kroimy. Siekamy też paprykę i cebulę, a następnie podsmażamy je na maśle i oliwie. W tym momencie można dodać nieco ostrości np. w postaci pul biber, czyli suszonej ostrej papryki. Całość dodatkowo zalewamy połową szklanki wody. Gdy papryka zmięknie, dorzucamy pokrojone pomidory. Część osób dodaje też sucuk, suszoną kiełbasę typową dla tureckiej kuchni, w momencie, gdy papryka jest już podsmażona. Doprawiamy solą i pieprzem, dusimy przez kilka minut, a następnie wbijamy jajka i cały czas mieszamy.
Całość należy posypać słonym serem i świeżymi ziołami. Menemen podaje się w sahan, finezyjnie zdobionym płytkim metalowym naczyniu, razem z chlebem, simit, czyli tureckimi bajglami, czy poğaça, puszystymi bułeczkami.
Smacznego!
*
Tekst powstał w ramach niedzielnego cyklu „Śniadanie z Salam Lab”. Co tydzień w niedzielę rano zapraszamy Was na ucztę, podczas której przybliżymy Wam kuchenne inspiracje z całego świata. Zachęcamy do oznaczania nas w mediach społecznościowych, dodając hasztag #ŚniadanieZSalamLab i do chwalenia się ciekawymi potrawami, których próbujecie!