National Geographic pisze, że Nasilające się susze i nieregularne pory deszczowe sprawiły, że coraz mniej rolników z Gangapur, miasta w indyjskim stanie Radżastan, było w stanie związać koniec z końcem
Szahrukh Szah wspomina, jak koło 2014 roku jego zajmujący się uprawą kukurydzy ojciec postanowił postawić wszystko na jedną kartę i zacząć od nowa: produkując lody.
Na ten krok zdecydowały się również kolejne osoby. Teraz Gangapur jest lodowym zagłębiem Indii. To tu produkuje się typowe małe samochody do sprzedaży i transportu lodów, tempo. Na ulicach miasta pełno jest sklepów, w których można kupić wszystko, co potrzebne do lodowego biznesu: od lodówek, przez łyżki, po słodkie syropy. W Gangapur znajduje się również około 200 sklepów, w których można kupić tempo, a do miasta zjeżdżają się lodowi przedsiębiorcy z całego kraju.
Ocieplenie klimatu i coraz gorętsze lata sprawiają, że lody cieszą się coraz większą popularnością wśród Indusów i Indusek. „Możemy pracować przez cztery do sześciu miesięcy i zarobić wystarczająco dużo na rok” — mówi Szah, który poszedł w ślady ojca i również zajmuje się produkcją i sprzedażą zimnych deserów.
Zapisz się do naszego newslettera!
Chcesz otrzymywać na skrzynkę mailową nasz autorski przegląd prasy składający się ze starannie wyselekcjonowanych newsów z całego świata? Razem z nim wyślemy do Ciebie informacje o naszych nadchodzących planach.
Zapraszamy do prenumerowania Pokojowej Prasówki Salam Lab!
