Kukurydziana rozkosz, czyli placuszki arepas

fot. Arepas Reina Peipada

placuszki arepas, czyli dwa kukurydziane placki wypełnione nadzieniem z awokado, kurczaka i cebuli. Danie leży na drewnianej tacce w towarzystwie białego dipu i innych sosów.

Arepas to popularne danie śniadaniowe w krajach Ameryki Łacińskiej. Wystarczy upiec i wypełnić płaskie bułeczki takim nadzieniem, jakie lubisz najbardziej

Arepas to małe placuszki z mąki kukurydzianej o średnicy od 10 do 20 centymetrów. Wraz z nadzieniem jada się je na śniadanie w Wenezueli i Kolumbii, choć są też popularne w innych częściach Ameryki Łacińskiej jak Panama czy Portoryko. Z kolei migranci i migrantki z Wenezueli przywieźli ze sobą arepas między innymi na Wyspy Kanaryjskie.

Podobają Ci się nasze treści? Wesprzyj nas finansowo>>>

Arepas w tej części świata to przekąska, która przypomina polski chleb – a więc i bez nadzienia smakuje bardzo dobrze. Czym można je wypełnić? Popularne dodatki uzupełniające danie to m.in. wołowina, awokado, pomidor, ser czy jajka. Ale oczywiście wymyślanie nadzienia arepas to pole do kulinarnych eksperymentów.

Wenezuelska duma

Potrawa ma długą historię, która nie do końca jest znana. Wiadomo, że placki wytwarzano jeszcze w czasach przedkolonialnych, a tradycja ich przygotowywania może sięgać aż 2 tysięcy lat wstecz. Początkowo kobiety tworzyły placuszki z wcześniej przeżuwanej przez nie kukurydzy. Później kukurydzę rozcierano między dwoma kamieniami, by potem doczekać się specjalnego rodzaju drewnianego moździerza o nazwie pilón. 

Dla Wenezuelczyków i Wenezuelek arepas ma status dania narodowego. To przekąska, główny posiłek czy dodatek do innego dania. Kukurydziane placki przygotowuje się w tym kraju na wiele sposobów. Oto kilka z najbardziej popularnych wenezuelskich arepas:

  • Reina Pepiada – arepas rozsławione przez wenezuelską miss świata, wypełnione nadzieniem z kurczaka, majonezu i awokado wraz z cebulką
  • Domino – z czarną fasolą i serem
  • Pelúa – z wołowiną i serem
  • Perico – z jajkiem, pomidorem i cebulką
fot. arepas wypełnione różnymi rodzajami nadzienia

Z kolei w Kolumbii istnieje ok. 40 sposobów przygotowywania kukurydzianego ciasta, również w wersji na słodko. 

Jak przygotować bułeczki?

Proste w wykonaniu placki mogą urozmaicić Wasze weekendowe śniadanie. Oto przepis zawierający porcję dla ok. 3 osób.

Składniki: 

  • 115 g mąki kukurydzianej
  • 250 ml wody
  • odrobina soli
  • 25 ml oleju

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę i sól. Stopniowo wlewaj wodę, wyrabiając ciasto i pamiętając, by ciasto nie przyklejało się do miski. Tak przygotowane ciasto odstaw pod przykryciem na 15 minut. W tym czasie ciasto zgęstnieje. 
  2. Następnie z całego ciasta uformuj placki o grubości ok. 1 cm i średnicy 10-12 cm.
  3. Czas na smażenie! Na dużej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Smaż placuszki po 5 min z każdej strony.  

Niekoniecznie musicie przekrajać arepas w środku. Można też wykorzystać dwa arepas i przełożyć je serem oraz dodatkami. Jeśli chodzi o przygotowanie nadzienia, polecamy wersję z awokado, np. Reina Peipada. Smacznego!

***

Tekst powstał w ramach sobotniego cyklu „Śniadanie z Salam Lab”. Co tydzień w sobotę rano zapraszamy Was na ucztę, podczas której przybliżymy Wam kuchenne inspiracje z całego świata. Zachęcamy do oznaczania nas w mediach społecznościowych, dodając hasztag #ŚniadanieZSalamLab i do chwalenia się ciekawymi potrawami, których próbujecie!

#



Najnowsze publikacje