Kategoria: Kultura


  • Sułtan łakomczuch i jego Księga Rozkoszy. Stąd wzięła się część indyjskiej kuchni

    Sułtan łakomczuch i jego Księga Rozkoszy. Stąd wzięła się część indyjskiej kuchni

    Co łączy średniowieczny perski manuskrypt, samosy i głodnego sułtana? – początki południowoazjatyckiej kuchni. Niektóre dania do dzisiaj zamówimy w indyjskiej restauracji


  • Historia była i jest kobietą. Recenzja książki „Miłość to cała moja wina. O kobietach z byłego Związku Radzieckiego”

    Historia była i jest kobietą. Recenzja książki „Miłość to cała moja wina. O kobietach z byłego Związku Radzieckiego”

    Nocuń nie owija w bawełnę. Bez retuszu dzieli się z nami opowieściami kobiet, których wysłuchała przez lata podróży po terenach byłego ZSRR. Kobiet tak różnych, jak zróżnicowane są tereny, które przemierzyła


  • Przygotowywany na narodziny dziecka. Oto tradycyjny libański deser, meghli

    Przygotowywany na narodziny dziecka. Oto tradycyjny libański deser, meghli

    Meghli to ryżowy pudding z dodatkiem orzechów i wiórków kokosowych. To również danie, które jeszcze nie tak dawno było nieodłącznym elementem wigilijnego stołu libańskich chrześcijan i chrześcijanek 


  • Przyszłość Iranu: bezpieczny, świadomy, wolny. Oto film, który jest rewolucją

    Przyszłość Iranu: bezpieczny, świadomy, wolny. Oto film, który jest rewolucją

    „Słyszałyśmy to wielokrotnie: jeśli nie chcecie nosić hidżabu, po prostu wyjedźcie. Nie! Nadszedł czas, żebyście wy stąd wyjechali”. Kobieta patrzy się w oko kamery. Choć łamie jej się głos, wypowiada te słowa z determinacją i gniewem


  • Pisane po wodzie. Czym jest muzułmańska sztuka ebru?

    Pisane po wodzie. Czym jest muzułmańska sztuka ebru?

    Wszystko zaczyna się od kropli wpadającej do naczynia z płynem, bo wszechświat był pierwotnie tylko małą kropką. Oto ebru, niezwykła muzułmańska sztuka malowania na wodzie


  • Sernik to nie tylko ciasto, które poda nam ciocia na imieninach

    Sernik to nie tylko ciasto, które poda nam ciocia na imieninach

    Serniki to także okrągłe placki serowe, które tradycyjnie jada się na śniadanie w Ukrainie. Słodkie, puszyste, podawane ze śmietaną lub dżemem serniczki już od dawna stały się sposobem na rozpoczęcie powolnego weekendu dla Ukraińców i Ukrainek


  • Pizza, jakiej nie znacie. Oto lahmacun

    Pizza, jakiej nie znacie. Oto lahmacun

    Cienkie ciasto wypiekane w specjalnym, kamiennym piecu, z pysznym, najczęściej mięsno-warzywnym nadzieniem u góry. To właśnie lahmacun, czyli placek nazywany też pizzą turecką, arabską czy ormiańską


  • Od zwykłego człowieka do autorytarnego władcy

    Od zwykłego człowieka do autorytarnego władcy

    Aby zrozumieć dzisiejszą Turcję, konieczne jest sięgnięcie do przeszłości Erdoğana i ostatnich 20 lat pod jego przywództwem. Przedpremierowo recenzujemy dokument BBC „Turcja: imperium Erdoğana”


  • Nie ma czegoś takiego jak curry

    Nie ma czegoś takiego jak curry

    Indyjska blogerka pisze: „moi przyjaciele spoza Indii używają słowa »curry« w sposób, który nie ma żadnego sensu. »Curry« jest dla nich wszystkim: ziemniakami smażonymi w przyprawach, zupą z soczewicy, kurczakiem w sosie śmietanowym”. To co to właściwie jest curry? I jaką rolę w tym zamieszaniu odgrywa brytyjski kolonializm?


  • Ponoć myślał, że jest wilkołakiem. Hrabia Potocki – podróżnik, kosmopolita i erudyta

    Ponoć myślał, że jest wilkołakiem. Hrabia Potocki – podróżnik, kosmopolita i erudyta

    Z jego śmiercią związana jest legenda, spopularyzowana w Polsce przez Gustawa Herlinga-Grudzińskiego: miał przez miesiące piłować srebrną gałkę od cukiernicy, dać ją do poświęcenia księdzu, aż w końcu naładować nią pistolet i strzelić sobie w głowę. Byłaby to śmierć godna jego barwnego życia


  • Kuymak, czyli serowa uczta

    Kuymak, czyli serowa uczta

    Tradycja tureckich śniadań jest bardzo bogata i różnorodna. Będąc na północy Turcji grzechem jest nie skosztować rozpływającego się w ustach serowego przysmaku


  • Co znajdziesz na Marokańskim stole podczas Eid al-Adha?

    Co znajdziesz na Marokańskim stole podczas Eid al-Adha?

    Muzułmańskie Święto Ofiarowania to m.in. spędzanie czasu w gronie rodzinnym i zasiadanie do wspólnego śniadania. Na świątecznym stole znajdziemy wtedy pewien przysmak z Maroka


  • Afrykańskie pączki z nutą kardamonu. Oto mandazi

    Afrykańskie pączki z nutą kardamonu. Oto mandazi

    Kto z nas nie lubi pączków? Ciekawą alternatywą dla polskiej wersji czy popularnych u nas amerykańskich donutów będą pączki rodem z Afryki. Co więcej – tradycyjnie jada się je na śniadanie. Poznajcie mandazi


  • Refleksja na temat radykalizmu. Recenzja książki „Bractwo”

    Refleksja na temat radykalizmu. Recenzja książki „Bractwo”

    Potrzeba więcej debiutów takich, jakim okazała się powieść „Bractwo” Mohameda Mbougara Sarra. Senegalski pisarz, migrant, pisząc o fundamentalistycznej organizacji w fikcyjnym kraju, stworzył ponadczasową opowieść o fanatyzmie, wojnie, systemie, wykorzystywaniu religii do własnych celów, kontrolowaniu społeczeństwa i wreszcie człowieku, któremu przyszło w takich realiach funkcjonować


  • Trzecia płeć. Jak brytyjski kolonializm zniszczył queerową spuściznę Indii

    Trzecia płeć. Jak brytyjski kolonializm zniszczył queerową spuściznę Indii

    Nie-kobiety, nie-mężczyźni. Hidźry, określane często jako przedstawicielki indyjskiej „trzeciej płci”, są po prostu sobą. I się tego nie wstydzą


  • Ful. Król egipskich śniadań

    Ful. Król egipskich śniadań

    Z początkiem lata rozpoczyna się sezon na bób. To znane od starożytności warzywo strączkowe jest świetnym źródłem białka, witamin i składników odżywczych. Kiedy po ugotowaniu wyjmujemy jego nasiona z łupinek, bób zachwyca intensywnie zielonym kolorem. Kojarzące się z polskim latem warzywo jest hitem także tysiące kilometrów dalej, w Egipcie


  • Jak Józef Bem stał się bohaterem trzech narodów?

    Jak Józef Bem stał się bohaterem trzech narodów?

    Bohater trzech narodów, generał, muzułmanin. Polak, który zmarł w Aleppo, a jego zwłoki spoczęły na stawie w tarnowskim parku. Migrant, który poświęcił życie walce o wolność. Oto Józef Bem


  • Ćaj. Przysmak każdej jesieniary i część dziedzictwa Indii

    Ćaj. Przysmak każdej jesieniary i część dziedzictwa Indii

    Indie są drugim największym producentem herbaty na świecie i jej największym konsumentem. To z subkontynentu indyjskiego pochodzi ćaj masala, hit europejskich kawiarni, oraz gatunki herbat, które można kupić praktycznie w każdym supermarkecie