Tradycja tureckich śniadań jest bardzo bogata i różnorodna. Będąc na północy Turcji grzechem jest nie skosztować rozpływającego się w ustach serowego przysmaku
Danie znane mieszkańcom i mieszkankom miasta Trabzon jako kuymak, a w północno-wschodnich prowincjach Erzurum i Bayburt nazywane mihlama, to prawdziwa śniadaniowa rozpusta, a także świetna przekąska czy dodatek do innych dań.
Kuymak to tradycyjne danie kuchni z regionu Morza Czarnego. Składa się z mieszanki lokalnych serów z krowiego mleka, które topi się na maśle razem z gruboziarnistą mąką kukurydzianą. Potrawa tradycyjnie przygotowywana jest w tureckim sahanie, czyli miedzianym garnku lub patelni z dwoma uchwytami. Kuymak je się, maczając w nim świeży chleb, nabierając w ten sposób ciągnącą się, serową masę. Warto jednak dodać, że dla niektórych Turków i Turczynek chleb nie jest konieczny, bo on przecież również zawiera w sobie obecną już w kuymaku mąkę.
Kluczem do zrobienia autentycznego kuymaku jest znalezienie odpowiedniego sera. Tradycyjnie są to wytwarzane z niepasteryzowanego mleka sery trabzon i kashar. W internecie można się jednak natknąć na przepisy z łatwiej dostępnymi w Polsce zamiennikami, takimi jak edam, emmentaler czy gouda, a nawet sugerujące dodatek mozzarelli lub parmezanu. W tej potrawie najlepiej sprawdzają się sery dojrzewające, które po stopieniu stają się sprężyste i ciągnące.
Drugim najważniejszym składnikiem kuymaku jest mąka kukurydziana. Tradycyjnie używa się specjalnego rodzaju gruboziarnistej mąki kukurydzianej, wypiekanej w piecu przed przechowywaniem. Alternatywnie można również podprażyć na patelni zwykłą mąkę kukurydzianą, co nada jej podobny do oryginału smak.
Podczas przygotowywania kuymaku warto wykazać się cierpliwością. Ser i mąkę należy mieszać powoli, aż masa stanie się gładka i będzie miała odpowiednią konsystencję. To danie najlepiej smakuje na ciepło tuż po przygotowaniu, zanim ostygnie i zacznie sztywnieć. Najlepiej więc, by Wasi goście czekali przy stole, gotowi delektować się kuymakiem, gdy tylko zdejmiecie go z ognia.
Podobają Ci się nasze treści? Wesprzyj nas finansowo!
Przepis na kuymak
A oto przepis na 4 porcje:
Składniki:
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej,
- 2 szklanki ciepłej wody,
- 150 g sera
- sól.
Sposób przygotowania:
- Wsyp mąkę kukurydzianą na suchą patelnię i podgrzewaj na średnim ogniu przez 3 do 5 minut, aż lekko się zarumieni. Mieszaj mąkę drewnianą łyżką, aby upewnić się, że wszystkie ziarenka równomiernie się opieką. Uprażoną mąkę kukurydzianą wsyp do miski i odstaw.
- Na dużej nieprzywierającej patelni rozpuść masło i gotuj przez kilka minut na średnim ogniu, aż zacznie bulgotać.
- Dodaj mąkę kukurydzianą i połącz ją z masłem dużą drewnianą łyżką tak, aby nie powstały grudki.
- Mieszaj masę przez kilka minut, aż zmieni kolor na ciemnozłoty.
- Kiedy tłuszcz z masła zacznie się oddzielać, dodaj wodę i zagotuj. Gdy woda się zagotuje, stopniowo dodawaj starty ser.
- Mieszaj powoli, aż ser się stopi, a mieszanina uzyska gładką konsystencję. Można doprawić ją odrobiną soli.
- Cały czas mieszając składniki, gotuj masę na małym ogniu, aż na wierzchu pojawi się masło.
- Podawaj na gorąco prosto z patelni i ciesz się kuymakiem, nabierając go świeżym chlebem.
Smacznego!
*
Tekst powstał w ramach niedzielnego cyklu „Śniadanie z Salam Lab”. Co tydzień w niedzielę rano zapraszamy Was na ucztę, podczas której przybliżymy Wam kuchenne inspiracje z całego świata. Zachęcamy do oznaczania nas w mediach społecznościowych, dodając hasztag #ŚniadanieZSalamLab i do chwalenia się ciekawymi potrawami, których próbujecie!