Meghli to ryżowy pudding z dodatkiem orzechów i wiórków kokosowych. To również danie, które jeszcze nie tak dawno było nieodłącznym elementem wigilijnego stołu libańskich chrześcijan i chrześcijanek
Kiedy w Libanie rodzi się dziecko, dom zaczyna wypełniać się rozgrzewającym zapachem korzennych przypraw. Meghli, przygotowywany zazwyczaj przez babcię noworodka, to pyszny budyń wręczany rodzinie i znajomym, którzy przychodzą odwiedzić niemowlę.
Zamiast typowej dla większości puddingów ryżowych kremowej bieli, meghli ma kolor ziemistego brązu. To, co wygląda jak budyń czekoladowy, to w rzeczywistości mąka z ryżowa zmieszana z wodą i cukrem, zabarwiona na brązowo przez obfity dodatek przypraw. Kolor puddingu symbolizuje żyzną glebę, a pistacje i migdały nowe życie, które może z niej wykiełkować.
Meghli na odzyskanie sił
Po arabsku meghli dosłownie oznacza „gotowany”, ponieważ danie podgrzewa się przez 45 do 50 minut stale mieszając. Podaje się je jednak schłodzone, w osobnych miseczkach, posypane po wierzchu orzechami. Co ciekawe jest to danie bezglutenowe i wegańskie, ponieważ nie zawiera nabiału, mleka, masła ani śmietany. Meghli jest bogaty w kminek i anyż, które są domowym sposobem na zwiększenie produkcji mleka u młodych matek. Uważa się również, że cynamon może osłodzić mleko matki, a bogate w białko orzechy pomagają jej odzyskać siły.
Meghli przygotowuje się w Libanie w domach wyznawców i wyznawczyń wszystkich religii. Jest to jednak szczególne danie dla libańskich chrześcijan i chrześcijanek, którzy stanowią ok. 35% z 4-milionowej populacji kraju. Autor książki kucharskiej „Lebanese Home Cooking”, Kamal Mouzawak, wyjaśnia: „Boże Narodzenie to święto noworodka. Starą, wiejską tradycją jest przygotowywanie meghli na Boże Narodzenie. Jest to bardzo symboliczne, proste i zdrowe danie. Niestety dzisiaj coraz mniej osób kontynuuje tę tradycję”.
Podobają Ci się nasze treści? Wesprzyj nas finansowo!
Jeśli macie ochotę spróbować libańskiego przysmaku przygotowując go z okazji czyichś narodzin lub po prostu serwując jako pyszne śniadanie lub deser, oto przepis na meghli:
Składniki na 8 porcji:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka cukru zmielonego na drobny proszek
- 1 łyżka mielonego cynamonu
- 1 łyżka zmielonych nasion anyżu
- 1 łyżka mielonego kminku
- 2 litry/8 szklanek wody
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki migdałów (obranych i namoczonych przez noc w zimnej wodzie)
- 3/4 szklanki orzechów włoskich (obranych i namoczonych w zimnej wodzie przez noc)
- 1/4 szklanki orzeszków piniowych (obranych i namoczonych przez noc w zimnej wodzie)
- 1/4 szklanki mielonych pistacji + 1/4 szklanki posiekanych pistacji
Przygotowanie:
1. Orzechy namocz przez noc w zimnej wodzie.
2. Do dużego rondla wsyp mąkę ryżową, cukier, cynamon, anyż i kminek i mieszaj, aż składniki się połączą.
3. Powoli wlewaj wodę, cały czas mieszając.
4. Gdy składniki się połączą, włącz kuchenkę i podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając.
5. Kontynuuj gotowanie przez około 20 minut lub do zgęstnienia.
6. Zdejmij garnek z ognia i wlej mieszankę budyniową do kilku pojedynczych miseczek lub dużej miski do serwowania i pozostaw do ostygnięcia.
7. Schładzaj w lodówce, a następnie udekoruj wiórkami kokosowymi, namoczonymi orzechami oraz mielonymi i posiekanymi pistacjami.
Smacznego!
***
Tekst powstał w ramach sobotniego cyklu „Śniadanie z Salam Lab”. Co tydzień w sobotę rano zapraszamy Was na ucztę, podczas której przybliżymy Wam kuchenne inspiracje z całego świata. Zachęcamy do oznaczania nas w mediach społecznościowych, dodając hasztag #ŚniadanieZSalamLab i do chwalenia się ciekawymi potrawami, których próbujecie!