Mleczny napój konsystencją przypominający delikatny pudding. Ma posmak ryżu, ale nie ma w nim ani grama białych ziaren. Posypany cynamonem, imbirem czy gałką muszkatołową i podany w małej, eleganckiej, a najlepiej starodawnej filiżance osłodzi chłodniejsze wieczory. To właśnie salep
Turecki przysmak znany również w kuchni bałkańskiej czy arabskiej to mieszanka mleka (a czasem wody) ze sproszkowanymi bulwami storczyka i dodatkami. Jego nazwa wywodzi się z języka arabskiego i oznacza… „lisie jądra”, które swoim wyglądem mają przypominać właśnie bulwy wspomnianego kwiatu.
Jaka jest historia salepu? Podobne napoje stosowano już w czasach Imperium Rzymskiego. W VII wieku salep zyskał popularność w wyniku rozprzestrzeniania się islamu, który niósł ze sobą zakaz spożywania alkoholu. Napój, który jest też uważany za afrodyzjak, okazał się więc ciekawym zamiennikiem.
Leczniczy napój sułtana
W średniowieczu to właśnie sproszkowana salepowa mączka miała być jednym ze składników leczniczych mikstur przygotowywanych dla sułtanów. W Europie salep rozpowszechniony został wraz z ekspansją Imperium Osmańskiego. Zanim w europejskich kawiarniach zapanowała moda na kawę czy herbatę, salep można było znaleźć w XVII-wiecznych londyńskich lokalach. Był wtedy idealnym napojem zimowym, podawanym z dodatkiem wody różanej czy wody z kwiatu pomarańczy. Salep posiada właściwości lecznicze: pomoże na zaparcia, wpływa na zdrowie serca.
Salepową mączkę znajdziecie w wielu tureckich sklepach, również w Polsce. Oczywiście warto pamiętać, że ogólnodostępny proszek jest alternatywą dla tego oryginalnego. Do napoju dodaje się też czasem mąkę ziemniaczaną.
Jak zrobić salep?
Oto przepis, który został przez nas sprawdzony, ale oczywiście istnieją też inne sposoby przygotowania.
Składniki:
- szklanka mleka
- łyżeczka proszku salep
- odrobina cynamonu
- cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Zagotuj mleko, a gdy będzie już ciepłe, dodaj łyżeczkę mączki salepowej. Doprowadź płyn do wrzenia i gotuj jeszcze 5-10 minut, delikatnie mieszając (by nie zrobiły się grudki!). W tym czasie napój zgęstnieje. Podawaj w małej filiżance, posypując całość odrobiną cynamonu.
A Ty, piłeś lub piłaś już salep? Naszym zdaniem idealnie sprawdzi się on jako dodatek do wieczornej pasjonującej lektury, kiedy towarzyszy nam coraz częstsza w Polsce szaruga.
Podobają Ci się nasze treści? Wesprzyj nas finansowo!
*
Tekst powstał w ramach niedzielnego cyklu „Śniadanie z Salam Lab”. Co tydzień w niedzielę rano zapraszamy Was na ucztę, podczas której przybliżymy Wam kuchenne inspiracje z całego świata. Zachęcamy do oznaczania nas w mediach społecznościowych, dodając hasztag #ŚniadanieZSalamLab i do chwalenia się ciekawymi potrawami, których próbujecie!