Sernik to nie tylko ciasto, które poda nam ciocia na imieninach

serniki

Serniki to także okrągłe placki serowe, które tradycyjnie jada się na śniadanie w Ukrainie. Słodkie, puszyste, podawane ze śmietaną lub dżemem serniczki już od dawna stały się sposobem na rozpoczęcie powolnego weekendu dla Ukraińców i Ukrainek

Istnieje wiele przepisów i metod przygotowywania serników, ale najczęściej są one smażone na patelni (opcja dla tych, którzy lubią złocistą i chrupiącą skórkę) lub pieczone w piekarniku (wersja dla tych, którzy dbają o zdrowie).

Podstawowym składnikiem placuszków jest twaróg o zawartości tłuszczu powyżej 9%. Ważne jest, aby wybrać odpowiedni rodzaj, aby serniki nie przywierały do patelni, nie gubiły skórki po odwróceniu i wyglądały atrakcyjnie na talerzu. Może to być twaróg wiejski, domowy lub nawet bez laktozy, ale nie powinien być zbyt mokry. Do placuszków najlepiej nadaje się zwarty i miękki. Serniki z twardego twarogu nie smakują tak dobrze, ponieważ w ich strukturze wyczuwalne są całe ziarna; nie są zbyt wygodne w formowaniu, czasami się kruszą i trzeba dodać więcej mąki. Oznacza to także, że nie będą już tak delikatne.

Podobają Ci się nasze treści? Wesprzyj nas finansowo!

Aby zagwarantować, że serniki będą udane, polecamy przygotować je zgodnie z przepisem znanego ukraińskiego restauratora i szefa kuchni, Jewhena Klopotenko. Oto prosty i szybki przepis:

Składniki:
  • 400 g twarogu 9%
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki (+ dodatkowa do panierowania)
  • 3 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia
  • 10 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:

Aby przygotować ciasto, połącz w misce twaróg, jajko, cukier zwykły i waniliowy, szczyptę soli i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Do mieszanki dodaj 3 łyżki mąki pszennej i ponownie wymieszaj, aż utworzy się jednorodna plastyczna masa przypominająca ciasto. W przypadku bardziej wilgotnego twarogu dodaj dodatkową łyżkę mąki.

Następnie uformuj serniczki. Najpierw posyp deskę mąką, posmaruj dłoń odrobiną oleju słonecznikowego i weź garść masy twarogowej, około 50-60 g. Uformuj okrągłe placki. Umieść je na posypanej mąką desce tak, aby się nie stykały. Żeby serniki zachowały swój kształt podczas smażenia lub pieczenia, należy obtoczyć je w mące ze wszystkich stron. Następnie rozgrzej olej na patelni. Umieść serniki i smaż na złoty kolor z obu stron. Przełóż gotowe placki na talerz z ręcznikiem papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Gotowe serniczki podawaj na ciepło.

Smacznego!

***

Tekst powstał w ramach sobotniego cyklu „Śniadanie z Salam Lab”. Co tydzień w sobotę rano zapraszamy Was na ucztę, podczas której przybliżymy Wam kuchenne inspiracje z całego świata. Zachęcamy do oznaczania nas w mediach społecznościowych, dodając hasztag #ŚniadanieZSalamLab i do chwalenia się ciekawymi potrawami, których próbujecie!

Solomiia Martyniuk – członkini redakcji Salam Lab, współprowadzi media SPA – Społecznej Przestrzeni Aktywnej.



Najnowsze publikacje