,

Ma’amul – ciasteczka ponad podziałami


Kruche ciasto wypełnione słodką masą z daktyli lub orzechami i posypane cukrem? Oto arabskie ciasteczka ma’amul, must-have na ramadanowym stole –  i nie tylko!

Zwłaszcza w czasie Ramadanu zapach pieczonych ma’amul unosi się w domach w Palestynie, Egipcie, Libanie, Syrii, Jordanii i Iraku. To regionalny przysmak i jeden z najbardziej popularnych deserów na Eid al-Fitr, święto kończące Ramadan, które w tym roku rozpocznie się 20 kwietnia.

Ma’amul to jednak ciastka, które cenią sobie nie tylko osoby wyznające islam – ich pieczenie jest też ważne dla chrześcijan i chrześcijanek w Azji Południowo-Zachodniej m.in. podczas Wielkanocy. Antoinette Nader, chrześcijanka z tzw. Bliskiego Wschodu, zauważa, że kształt przygotowywanych ciasteczek nawiązuje do grobu Chrystusa. Dodaje, że ich smak i zapach przenoszą ją do chwil, które spędzała w kuchni swojej matki. Do zapachu wody różanej i cukru.

Tradycja przygotowywania kruchych nadziewanych ciasteczek jest przekazywana z pokolenia na pokolenie, a w pieczeniu biorą udział całe rodziny. „Lubię przygotowywać je w moim domu razem z mężem i innymi członkami i członkiniami rodziny. Robienie ma’amul to jeden z najważniejszych zwyczajów, którymi cieszymy się podczas ostatnich dni Ramadanu. Przygotowanie ciastek, ich wyśmienity smak i przyjemna atmosfera sprawiają, że czujemy się szczęśliwi” – opowiada 40-letnia Lubna al-Sumairi ze Strefy Gazy.

Ma’amul łączą ludzi

Ma’amul osładzają życie zwłaszcza tam, gdzie Ramadan nie jest tak radosny, jak powinien – w Strefie Gazy, w pogrążonej w wojnie Syrii czy walczącym z kryzysem Libanie. To także sposób na zarobek. 57-letnia Salwa Kabariti z Palestyny mówi, że dzięki pieczeniu i sprzedawaniu ma’amul w czasie Ramadanu i Eid al-Fitr, jej rodzina ma za co żyć. Oprócz tego to po prostu jedna z jej ulubionych tradycji. Jak dodaje, „nie ma Eid al-Fitr bez ciastek ma’amul”.

Jak przygotowuje się arabski przysmak? Kruche ciasto z mąki, semoliny i masła można nadziać np. masą z daktyli, pistacjami czy orzechami włoskimi. Jednak ile regionów i rodzin, tyle przepisów. Niektórzy dodają do ciasta wodę różaną lub wodę z kwiatów pomarańczy, powstają też wegańskie wersje tego deseru. Nie zmienia się tylko jedno – cukier puder na wierzchu i to, ile serca wkłada się w przygotowanie ciasteczek.

Libański cukiernik Phil Churi mówi, że ma’amul to ciastka, które łączą ludzi w regionie podzielonym ze względu na wiarę i politykę.

A Wy? Jedliście ma’amul?

Źródła: Arab News, The Guardian, BBC.




Najnowsze publikacje