Ma’amul – ciasteczka ponad podziałami


Dla jednych to ramadanowy must-have, inni nie wyobrażają sobie bez nich Wielkanocy, bo przypominają im kształtem grób Chrystusa. Oto arabskie ciasteczka ma’amul

Przypominamy tekst z 13 kwietnia 2023 roku.

W czasie Ramadanu zapach pieczonych ma’amul unosi się w domach w Palestynie, Egipcie, Libanie, Syrii, Jordanii i Iraku. To regionalny przysmak i jeden z najbardziej popularnych deserów na Eid al-Fitr, święto kończące Ramadan, które w 2023 roku rozpoczęło się 20 kwietnia.

Ma’amul to jednak ciastka, które cenią sobie nie tylko osoby wyznające islam – ich pieczenie jest też ważne dla chrześcijan i chrześcijanek w Azji Południowo-Zachodniej m.in. podczas Wielkanocy. Antoinette Nader, chrześcijanka z tzw. Bliskiego Wschodu, zauważa, że kształt przygotowywanych ciasteczek nawiązuje do grobu Chrystusa. Dodaje, że ich smak i zapach przenoszą ją do chwil, które spędzała w kuchni swojej matki. Do zapachu wody różanej i cukru.

Piszemy dla Ciebie, dzięki Tobie

W obliczu rosnącej migracji ludności spowodowanej zmianami klimatycznymi, konfliktami zbrojnymi i czystkami etnicznymi, zapewnienie dostępu do rzetelnych informacji jest teraz bardziej istotne niż kiedykolwiek wcześniej. Nasze dziennikarstwo w Salam Lab jest konstruktywne, inkluzywne i wolne od uprzedzeń. Dostarczamy różnorodne perspektywy, wykraczając poza główny nurt mediów, bez wpływu korporacji czy powiązań politycznych.

Jesteśmy całkowicie niezależną redakcją. Wasze wsparcie stanowi fundament naszej działalności. Każda wpłata pomaga nam kontynuować naszą misję dostarczania rzetelnych informacji. Dziękujemy za każdy wkład, który pomaga nam zachować niezależność.

Tradycja przygotowywania kruchych nadziewanych ciasteczek jest przekazywana z pokolenia na pokolenie, a w pieczeniu biorą udział całe rodziny. „Lubię przygotowywać je w moim domu razem z mężem i innymi członkami i członkiniami rodziny. Robienie ma’amul to jeden z najważniejszych zwyczajów, którymi cieszymy się podczas ostatnich dni Ramadanu. Przygotowanie ciastek, ich wyśmienity smak i przyjemna atmosfera sprawiają, że czujemy się szczęśliwi” – opowiada 40-letnia Lubna al-Sumairi ze Strefy Gazy.

Ma’amul łączą ludzi

Ma’amul osładzają życie zwłaszcza tam, gdzie Ramadan nie jest tak radosny, jak powinien – w Strefie Gazy, w pogrążonej w wojnie Syrii czy walczącym z kryzysem Libanie. To także sposób na zarobek. 57-letnia Salwa Kabariti z Palestyny mówi, że dzięki pieczeniu i sprzedawaniu ma’amul w czasie Ramadanu i Eid al-Fitr, jej rodzina ma za co żyć. Oprócz tego to po prostu jedna z jej ulubionych tradycji. Jak dodaje, „nie ma Eid al-Fitr bez ciastek ma’amul”.

Jak przygotowuje się arabski przysmak? Kruche ciasto z mąki, semoliny i masła można nadziać np. masą z daktyli, pistacjami czy orzechami włoskimi. Jednak ile regionów i rodzin, tyle przepisów. Niektórzy dodają do ciasta wodę różaną lub wodę z kwiatów pomarańczy, powstają też wegańskie wersje tego deseru. Nie zmienia się tylko jedno – cukier puder na wierzchu i to, ile serca wkłada się w przygotowanie ciasteczek.

Libański cukiernik Phil Churi mówi, że ma’amul to ciastka, które łączą ludzi w regionie podzielonym ze względu na wiarę i politykę.

A Wy? Jedliście ma’amul?


Tekst powstał w ramach cyklu „Śniadanie z Salam Lab”. Co tydzień w weekendowy poranek zapraszamy Was na ucztę, podczas której przybliżymy Wam kuchenne inspiracje z całego świata. Zachęcamy do oznaczania nas w mediach społecznościowych, dodając hasztag #ŚniadanieZSalamLab i do chwalenia się ciekawymi potrawami, których próbujecie!

Źródła: Arab News, The Guardian, BBC.



Najnowsze publikacje