Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich.Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Cukierniczka walczy o wolny Iran

Zdjęcie: Shahrzad Shokouhivand via Instagram (lacuisinedeshahrzad).


„Tylko pracując tutaj, zmienimy sytuację w Iranie” – mówi wyjątkowa irańska cukierniczka.

Historia na osłodę z Iranu, w którym kobiety wciąż walczą o swoje podstawowe prawa. Oto Szahrzad Szokouhivand, irańska cukierniczka, która szkoliła się u najlepszych szefów kuchni w Paryżu i odniosła ogromny sukces. „Tylko pracując tutaj, zmienimy sytuację w Iranie” – twierdzi jednak 36-latka. Choć jak przyznaje Szahrzad, wraz z mężem wielokrotnie myśleli o tym, by opuścić ojczyznę, tak jak wiele innych osób, postanowiła zostać. I wspierać inne kobiety w drodze do sukcesu.

Światełko w tunelu

„Mimo wszystko patrzę z optymizmem na zmianę sytuacji kobiet w Iranie” – mówi Szahrzad. Choć ta nie jest kolorowa, a Iranki muszą pokonać znacznie dłuższą drogę, by odnieść sukces, niż Irańczycy, to widać światełko w tunelu. Odkąd w Iranie wybuchły ogólnokrajowe protesty po śmierci Żiny Mahsy Amini, według Szahrzad, coraz więcej Iranek w Teheranie decyduje się na wyjście na ulicę bez hidżabu. Coraz więcej kobiet nie boi się też walczyć o siebie.

Szahrzad to prawdziwa role model, która podchodzi do życia z optymizmem. Zauważa, że z powodu sankcji nałożonych na Iran bardzo trudno jest znaleźć niektóre składniki, na przykład dobrej jakości czekoladę, wanilię czy masło. Ta sytuacja prowadzi jednak do większej kreatywności w kuchni i korzystania z tego, czego w Iranie jest w bród: z owoców, pistacji, orzechów laskowych czy szafranu. Szalejąca inflacja nie zmniejsza też dochodów i entuzjazmu Iranki.

Dziś wraz z mężem zatrudniają 70 osób, w większości kobiety, w dwóch lokalach w Teheranie. Mieszkańcy i mieszkanki stolicy marzą o spróbowaniu jej słynnego tarte tatin. Szahrzad i jej mąż mają w planach otwarcie kolejnych lokali w innych irańskich miastach, a później w Dubaju i nawet Paryżu. Taka wisienka na torcie.

Źródło: al-Monitor.

Zapisz się do naszego newslettera!

Chcesz otrzymywać na skrzynkę mailową nasz autorski przegląd prasy składający się ze starannie wyselekcjonowanych newsów z całego świata? Razem z nim wyślemy do Ciebie informacje o naszych nadchodzących planach.

Zapraszamy do prenumerowania Pokojowej Prasówki Salam Lab!



Najnowsze publikacje