Kategoria: Kultura


  • Nie ma czegoś takiego jak curry

    Nie ma czegoś takiego jak curry

    Indyjska blogerka pisze: „moi przyjaciele spoza Indii używają słowa »curry« w sposób, który nie ma żadnego sensu. »Curry« jest dla nich wszystkim: ziemniakami smażonymi w przyprawach, zupą z soczewicy, kurczakiem w sosie śmietanowym”. To co to właściwie jest curry? I jaką rolę w tym zamieszaniu odgrywa brytyjski kolonializm?


  • Ponoć myślał, że jest wilkołakiem. Hrabia Potocki – podróżnik, kosmopolita i erudyta

    Ponoć myślał, że jest wilkołakiem. Hrabia Potocki – podróżnik, kosmopolita i erudyta

    Z jego śmiercią związana jest legenda, spopularyzowana w Polsce przez Gustawa Herlinga-Grudzińskiego: miał przez miesiące piłować srebrną gałkę od cukiernicy, dać ją do poświęcenia księdzu, aż w końcu naładować nią pistolet i strzelić sobie w głowę. Byłaby to śmierć godna jego barwnego życia


  • Kuymak, czyli serowa uczta

    Kuymak, czyli serowa uczta

    Tradycja tureckich śniadań jest bardzo bogata i różnorodna. Będąc na północy Turcji grzechem jest nie skosztować rozpływającego się w ustach serowego przysmaku


  • Co znajdziesz na Marokańskim stole podczas Eid al-Adha?

    Co znajdziesz na Marokańskim stole podczas Eid al-Adha?

    Muzułmańskie Święto Ofiarowania to m.in. spędzanie czasu w gronie rodzinnym i zasiadanie do wspólnego śniadania. Na świątecznym stole znajdziemy wtedy pewien przysmak z Maroka


  • Afrykańskie pączki z nutą kardamonu. Oto mandazi

    Afrykańskie pączki z nutą kardamonu. Oto mandazi

    Kto z nas nie lubi pączków? Ciekawą alternatywą dla polskiej wersji czy popularnych u nas amerykańskich donutów będą pączki rodem z Afryki. Co więcej – tradycyjnie jada się je na śniadanie. Poznajcie mandazi


  • Refleksja na temat radykalizmu. Recenzja książki „Bractwo”

    Refleksja na temat radykalizmu. Recenzja książki „Bractwo”

    Potrzeba więcej debiutów takich, jakim okazała się powieść „Bractwo” Mohameda Mbougara Sarra. Senegalski pisarz, migrant, pisząc o fundamentalistycznej organizacji w fikcyjnym kraju, stworzył ponadczasową opowieść o fanatyzmie, wojnie, systemie, wykorzystywaniu religii do własnych celów, kontrolowaniu społeczeństwa i wreszcie człowieku, któremu przyszło w takich realiach funkcjonować


  • Trzecia płeć. Jak brytyjski kolonializm zniszczył queerową spuściznę Indii

    Trzecia płeć. Jak brytyjski kolonializm zniszczył queerową spuściznę Indii

    Nie-kobiety, nie-mężczyźni. Hidźry, określane często jako przedstawicielki indyjskiej „trzeciej płci”, są po prostu sobą. I się tego nie wstydzą


  • Ful. Król egipskich śniadań

    Ful. Król egipskich śniadań

    Z początkiem lata rozpoczyna się sezon na bób. To znane od starożytności warzywo strączkowe jest świetnym źródłem białka, witamin i składników odżywczych. Kiedy po ugotowaniu wyjmujemy jego nasiona z łupinek, bób zachwyca intensywnie zielonym kolorem. Kojarzące się z polskim latem warzywo jest hitem także tysiące kilometrów dalej, w Egipcie


  • Jak Józef Bem stał się bohaterem trzech narodów?

    Jak Józef Bem stał się bohaterem trzech narodów?

    Bohater trzech narodów, generał, muzułmanin. Polak, który zmarł w Aleppo, a jego zwłoki spoczęły na stawie w tarnowskim parku. Migrant, który poświęcił życie walce o wolność. Oto Józef Bem


  • Ćaj. Przysmak każdej jesieniary i część dziedzictwa Indii

    Ćaj. Przysmak każdej jesieniary i część dziedzictwa Indii

    Indie są drugim największym producentem herbaty na świecie i jej największym konsumentem. To z subkontynentu indyjskiego pochodzi ćaj masala, hit europejskich kawiarni, oraz gatunki herbat, które można kupić praktycznie w każdym supermarkecie


  • Indyjskie dolce vita. Jak smakują laddu?

    Indyjskie dolce vita. Jak smakują laddu?

    Narodziny dziecka, awans w pracy czy Diwali – ważne obchody bez uczczenia ich słodkościami uważa się w Indiach za niebyłe. Zaręczyny przyjaciółki? – ciągutki karaći halwa. Zdany egzamin? – pączuszki gulab jamun


  • Mieszkamy w Afropei

    Mieszkamy w Afropei

    Brytyjski reporter Johny Pitts postanawia objechać Europę i największe miasta w większości byłych imperiów kolonialnych w poszukiwaniu Afropei


  • Jajo po turecku. Oto menemen

    Jajo po turecku. Oto menemen

    Pomidory, papryka, dobrej jakości oliwa i masło w towarzystwie jajek. Menemen to turecka odpowiedź na tradycyjną jajecznicę. To must-eat podczas podróży po Turcji, ale też dobry pomysł na śniadanie na własnym balkonie, gdy do urlopu jeszcze daleko


  • Co jedli kozacy?

    Co jedli kozacy?

    Warunkiem wstąpienia do bractwa kozackiego był stan wolny mężczyzny. Kozacy musieli w związku z tym sami umieć gotować – z tego co jest, nie mając do tego specjalnych umiejętności i dokładnego przepisu


  • Skromność i nowoczesność, czyli moda muzułmańska

    Skromność i nowoczesność, czyli moda muzułmańska

    Młodzi muzułmanie i muzułmanki pragną w swoim ubiorze pogodzić wiarę z nowoczesnością


  • Pierwszy międzynarodowy Booker dla bułgarskiego pisarza

    Pierwszy międzynarodowy Booker dla bułgarskiego pisarza

    Georgi Gospodinow jako pierwszy pisarz z Bułgarii został nagrodzony prestiżową międzynarodową nagrodą Bookera. Doceniono jego powieść „Schron przeciwczasowy”


  • Napój idealny na deszczową porę, czyli rozgrzewający salep

    Napój idealny na deszczową porę, czyli rozgrzewający salep

    Mleczny napój konsystencją przypominający delikatny pudding. Ma posmak ryżu, ale nie ma w nim ani grama białych ziaren. Podany w małej, eleganckiej filiżance osłodzi chłodniejsze wieczory. To właśnie salep


  • Pakistańska artystka celebruje kobiece ciała w Nowym Jorku

    Pakistańska artystka celebruje kobiece ciała w Nowym Jorku

    W tym miesiącu w Nowym Jorku odbyło się otwarcie wystawy o feministycznej wymowie „Beghairati Ki Nishaani: Trace of Shamelessness” pakistańskiej artystki Mishy Japanwali